خانه دکترمصدق

 

تاریخچه

خانه های تاریخی در ایران از اهمیت ویژه ای به لحاظ فرهنگی و هنرمعماری برخوردار هستند که داستان ها و اسرار فراوانی را در سینه خود پنهان کرده اند. روستای احمدآباد با قلعه ای به همین نام، توسط دکتر مصدق تاسیس گردید، که منزل شخصی و باغ و اراضی شخصی وی به شمار می رود. روستای احمدآباد از توابع شهرستان نظرآباد در استان البرزمیزبان پیکر مردی فرهیخته، سیاستمدار و داناست که امروزه به عنوان مکانی برای بازدید گردشگران و علاقه مندان به تاریخ جذابیت خاصی دارد.

دوستداران سفر می توانند با مراجعه به سایت های معتبری همچون مستربلیط برای خرید اینترنتی بلیط اقدام نموده و با خیالی آسوده به گشت و گذار در سراسر ایران عزیز بپردازند. خانه دکتر مصدق واقع در روستای احمدآباد یکی از قلعه های خشتی با معماری قاجاری است. دکتر دهه پایانی عمر خود را دراین عمارت گذراند. خانه در حال حاضر علاوه بر ثبت در فهرست آثار ملی در لیست موقوفات اداره اوقاف نیز مکتوب گردیده است. روستای احمد آباد در زمره املاک و مستقلات عضدالسلطان فرزند ارشد مظفرالدین شاه و داماد دکتر مصدق بود، که بعدها مصدق آن را با املاک خود در اراک معاوضه نمود.

جالب است بدانید، نام احمدآباد از نام پسردکتر به اسم احمد، گرفته شده و طبق خواست مصدق تمام اراضی و مایملک او را احمدآباد نامیدند. محمد مصدق با خلع رضاخان و شروع حکومت پهلوی دوم بیشتر عمر خود را در زندان، تبعید و حصرخانگی گذراند و در 10 سال پایانی عمرش به احمدآباد تبعید و در همان جا چشم از جهان فروبست.

مصدق وصیت کرده بود او را در جوار کشته شدگان واقعه 30 تیر و در قبرستان ابن بابویه به خاک بسپارند، اما بنا بر دستور اکید محمدرضا پهلوی مبنی بر ممنوعیت برگزاری مراسم بزرگداشت، وی را در ملک شخصیش و باغ قلعه احمدآباد دفن کردند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

منزل دکترمصدق با سابقه ای مرتبط به دوران قاجار و همچنین املاکی که از مادرش به او ارث رسیده بود، خانه و موزه ای که از وسایل وی در آن بنا گردیده، برای بسیاری از مردم به صورت ناشناخته باقی مانده است. خانه به شیوه قلعه ای خشتی که به دو قسمت باغی و بخش قابل سکونت تقسیم شده و شامل ایوان، سرویس بهداشتی، انبار، کفش کنی و اتاق ها می شود. بافت خانه با خشت و آجر ساخته و تزئینات جزئی در بخش دیواره ها دارد. چهار ستون مربعی در دو سوی بنا قرار گرفته، اتاق ها ساده و بدون تشریفات، پشت بام شیروانی و پنجره ها از چوب هستند. عمارت دو درب ورودی یکی چوبی و کوچک و درب اصلی بزرگ و از جنس آهن است، و ظاهری کوشک مانند را به نمایش می گذارد. یکی از اتاق ها به عنوان محل نگهداری اتومبیل تشریفاتی مصدق در زمان وزارتش در نظر گرفته شده و دو ساختمان بعدها به عنوان موزه و کتابخانه شخصی دکتر به بنا الحاق گردید.

Comments

Popular posts from this blog

کلیسای سورت مسروپ

مقایسه زندگی شهری و روستایی

روستای سرخاب؛ جاذبه ای دیدنی نزدیک تهران